Ofis Çalışanlarında Kuru Göz Riski: Bilgisayar Ekranlarının Kaçınılmaz Etkisi

Kuru göze neden olan daha doğrusu risk faktörlerini attıran birçok etken var. Doğru beslenmemekten tutun, göz kapaklarının hijyenine dikkat etmemeye kadar birçok neden sayabiliriz. Peki ya iş dünyasında ofis hayatının da kuru göz oluşumu üzerinde etkin bir rol oynadığını biliyor muydunuz? Yapılan son bilimsel araştırmalar gösteriyor ki ofis çalışanlarında kuru göz riski daha yüksek.

Yapılan bilimsel araştırmanın detaylarına ve karşılaştırmaların sonucuna geçelim. Bakalım kuru göz ile ofis hayatı arasında nasıl bir ilişki var.

Ofis Çalışanlarında Kuru Göz Riski Daha Yüksek

Reviewofoptometry üzerinden yayınlanan bilimsel araştırmada kapalı ortamda çalışan ofis çalışanları ile inşaat ve dış mekan işlerinde çalışanlar karşılaştırılmış.

300’ün üzerinde katılımcıyla yapılan çalışmada, ofis çalışanlarının kuru göze yakalanma risklerinin çok daha fazla olduğu ortaya çıkmış. Sayısal verilerle durumu özetlemeye çalışalım.

Etkinlikte 150’nin üzerinde ofis çalışanı incelenmiş. Katılımcıların %57’lik kısmında kuru göz belirtileri tespit edilmiş. 6 saatten uzun süre bilgisayar başında kalan ofis çalışanları ise %75 bir oranla kuru göz belirtilerini göstermiş. Bu da gösteriyor ki özellikle zamanını bilgisayar başında geçiren ofis çalışanlarında yüksek oranda kuru göz riski ortaya çıkıyor.

Aynı araştırmada inşaat işçileri gibi dışarıda çalışanların ise %35’lik kısmında göz kuruluğu belirtilerinin ortaya çıktığı saptanmış. Ofis çalışanları ile karşılaştırıldığı zaman, göz kuruluğu riskinin çok daha az olduğunu görüyoruz.

ofis çalışanlarında kuru göz riski
ofis çalışanlarında kuru göz riski

Peki Bu Farkın Nedenleri Neler?

  • Araştırmanın sonuçlarının açıklaması da var. Ofis çalışanlarında daha fazla kuru göz riskinin oluşmasının nedenleri olarak gösterilen nedenleri hemen aşağı ekliyoruz.
  • Araştırmaya katılan ofis çalışanlarının %80’lık bölümünün çalıştığı ofislerde nemlendirici cihazlar kullanılmıyor ve kapalı bir ortamda çalışma yapılıyor. Bu da yeteri kadar havalandırmanın sunulamaması anlamına geliyor.
  • Bilgisayar gibi kuru göz riskini arttıran dijital ekran kullanımı ofis çalışanlarında çok daha yüksek oranda.
  • Klima ve benzeri hava üfleyici cihazların ofis ortamında daha sık kullanılması ve bunun da gözlerin kuruması üzerinde ekstra bir etkiye neden olmasından söz ediliyor.
  • Araştırmada yer alan inşaat işçilerinin daha iyi hava akışına sahip olan bir çalışma ortamlarının olması ve doğal ışık avantajlarının bulunması, kuru göz risklerinin düşmesini sağlıyor.
  • Ayrıca inşaat işçilerinin %50’sinden fazlasında saptanan koruyucu gözlük kullanımının da göz kuruluğunu hafifletici bir etkisi olduğunu belirtelim.

Kaynak

  1. https://www.reviewofoptometry.com/article/office-work-not-construction-implicated-in-dry-eye
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar