Bazı göz rahatsızlıkları, görsel olarak yaşanan değişimlerle de kendisini gösterir. Hatta bu tür hastalıkların genelde değişim yönüyle adlandırıldığını görürüz. Buna güzel bir örnek pembe göz ya da kırmızı göz olarak bilinen hastalıktır. Gözün beyaz kısmının pembe ya da kırmızı bir görüntü almasıyla ortaya çıkan hastalık aslında konjonktiviti işaret etmektedir. Peki neden pembe göz olarak anılıyor? Neden ve nasıl ortaya çıkıyor? Tedavi aşamasında neler yapılabilir? Bu soruların cevaplarını vereceğiz.
Pembe Göz Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar?
Gözün beyaz ve şeffaf olan kısmında, diğer bir değişle konjonktivanın iltihaplanmasıyla aslında beyaz olması gereken kısımda kırmızı ve pembe bir görüntü ortaya çıkar. Konjonktiva olarak bilinen bu hastalıkta, kırmızı görüntünün yanı sıra şişlik ve iltihaplı akıntılarla da karşı karşıya kalınabilir. Hastalığın derecesine göre gözün beyaz kısmında tamamen kızarmış bir görüntü de ortaya çıkabilir.
Peki Konjonktivit Neden Olur?
Neden kısmında farklı nedenlerin öne çıktığını bilmek gerekiyor. Hatta nedene göre isimlendirmenin de değiştiğini görmekteyiz. Biz de en çok karşılaşılan nedenleri maddeler halinde ele alacağız.
Bakteriyel Konjonktivit
Bakteri kaynaklı olarak gelişen konjonktivit için yapılan genel isimlendirmedir. Bazen ilaç kullanmadan, kendiliğinden iyileşebiliyor olmasına karşın bazen ise antibiyotik kullanmak ve ek tedavi almak gerekir. Antibiyotik göz damlaları ya da bazen oral yolla alınan antibiyotikler tercih edilebilir. Bunun için doktor kontrolleri gerekir. Gerekli ilaçların belirlenmesi için doktorun kontrollerinden geçmenin şart olduğunu belirtelim.
Viral Konjonktivit
Viral pembe göz durumlarında, semptomların hafifletilmesine odaklanılır. Genelde 1 ile 3 hafta gibi süreler içerisinde gözde kızarıklık geçmeye başlar ve semptomlar da azalır. Şişliği azaltmaya ve gözleri rahatlanmaya odaklı ilaçlar kullanılabilir. Yine bunun için de doktor kontrollerinin yapılması gerekir.
Alerjik Konjonktivit
Özellikle mevsim geçişlerinde, çok sık karşılaşılan durumlardan biri. Gözde kızarıklık veya pembe görüntü ile başlayan akıntı ile devam eden alerjik durumda, semptomları hafifletmek için çeşitli damlalar kullanılabilir. Ayrıca oral yoldan alınan alerji ilaçları da semptomların hafiflemesi için kullanılabilir ancak tabii ki bunlar doktor tarafından verilmelidir.
Pembe Göz Nasıl Tedavi Edilir?
Konjonktivit hastalığında tedavi aşamasında hastalığın nedeni önemli bir belirteçtir. Nedene göre uygulanacak tedaviye karar verilir ve ona göre önlem alınır. Diyelim ki bakteri kaynaklı bir konjonktivit gelişimi var, bu durumda doktor muayenesi sonrasında belirlenen antibiyotik damlaların kullanılması gerekebilir.
Alerjik nedenler ya da mikrobik nedenler için ayrı ayrı değerlendirme yapılmalı ve tedavi durumu da buna göre belirlenmelidir.