Presbiyopi için LASIK Yapılır mı? Nasıl Etki Yaratır?

LASIK, yaygın olan kırılma kusurlarının giderilmesi için tercih edilen etkili lazer tedavilerinden birisi olarak biliniyor. Genelde miyop, astigmat gibi yaygın olan kırma kusurları için tercih edilen bir tedavi yöntemi olsa da LASIK tedavisinin farklı durumlarda da tercih edilmesi söz konusu olabiliyor. Bunlardan birisi de Presbiyopi. Bu yazımızda Presbiyopi için LASIK tedavisinden söz edeceğiz ve yöntemin nasıl bir etki bıraktığını anlatmaya çalışacağız.

Presbiyopi için LASIK Tedavisi: Nasıl Etki Eder?

Kısaca Presbiyopi durumundan söz ederek başlayalım. Özellikle 40 yaşından sonra gerçekleşen bu kusurda, gözün doğal merceği doğal esnekliğini kaybeder. Merceğin doğal esnekliğinin bozulması sonucunda da yakın görüşte, bulanık görme sorunları yaşanır.

Bu tip hastalarda Multifokal LASIK ya da PresbyLASIK adı verilen tedavi uygulanabilir. Yani genel çerçevede baktığımız zaman Presbiyopi için LASIK uygulaması yapılabilir.

Presbiyopi için LASIK

Multifokal LASIK ile Presbiyopi Nasıl Düzeltilir?

Aslında mantık çok basit. Bu tip hastalarda LASIK uygulanırken, farklı mesafelerde görüş için farklı güç bölgeleri oluşturmak adına korneanın şekli değiştirilir.

Operasyonda;

  • Bir excimer lazer ile orta, uzak ve yakın görüş için korneanın farklı bölgelerine yeniden şekillendirme yapılır. Sonrasında beyniniz nesnelerin yakın ya da uzak olmasına bağlı olarak en keskin görüşü elde etmek için görüş bölgesi seçimi yapar.
  • Bunu sağlamak için operasyon sırasında her bölgece lazer ışınları farklı şekilde bükülerek, multifokal kontakt lenslerin Presbiyopi düzelmesi gibi, bir düzenleme sağlanmış olur.

Tıpkı multifokal kontakt lenslerde ve progresif gözlüklerde olduğu gibi, en iyi düzeltmenin elde edilmesi için korneanın tam olarak nasıl şekillendirileceğine detaylı kontroller sonrası karar verilmesi gerekir. Bunun için de uzman doktor kontrolü şarttır.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar