Romatizmal Hastalıkları Olanlara LASIK Uygulanabilir mi?

LASIK, birçok yaygın kırma kusurunda tercih edilen etkili ve güvenli tedavi yöntemi olarak biliniyor. Fakat bazı durumlarda LASIK uygulanmıyor ya da uygulanması tercih edilmiyor. Çoğu zaman romatizmal hastalık öyküsü olan hastalar için de bu şekilde bir soru işareti olduğunu görüyoruz. Bu içeriğimizde de romatizmal hastalıkları olanlar için LASIK uygulaması yapılabilir mi yapılamaz mı sorusuna yanıt vermeye çalışacağız.

Romatizmal Hastalığı Olan Hastalara LASIK Yapılabilir mi?

American Academy of Ophthalmology üzerinden yayınlanan bir bilimsel araştırmada, bu sorunun yanıtlarının ortaya konulduğunu görüyoruz. Araştırma Romatizmal hastalık öyküsü olan 22 hasta üzerinde yapılmış. Toplamda 42 göz üzerinde bir inceleme yapıldığını görmekteyiz.

Araştırma kapsamında 42 göze de LASIK uygulaması yapılıyor. 1,3 ve 6. aylarda görme keskinliğinin çeşitli testlere tabi tutulduğunu ve 22 hastanın ayrı ayrı değerlendirildiğini belirtelim.

Romatizmal Hastalıkları Olanlara LASIK

Elde edilen sonuçlar ise şöyle;

  • Hastaların %14,3’lük kısmına ek işlem uygulanması gerekliliği ortaya çıkmış. Hastaların %9,5’inde orta derecede kuru göz sendromunun geliştiğini gözlemlenmiş.
  • Ameliyat sonrası görme keskinliği %100 oranında 20/25 ya da daha iyi olarak gözlemlenmiş.
  • Hastalarda LASIK öncesi ortalama küresel eşdeğer (SE) -5,39 ± 2,25 diyoptri iken, ameliyattan sonra 6. ayda ise SE değeri -0,15 ± 0,38 diyoptri seviyesine kadar düşmüş.
  • Bu süreçte hiçbir gözde ciddi derecede denebilecek seviyede komplikasyon gerçekleşmediği de görülmüş.

Romatizmal Hastalıkları Olanlara LASIK 2Sonuç;

Sadece bu araştırma üzerinden değerlendirme yapılacak olursa, Romatizmal hastalığı olan hastalarda da LASIK etkili ve güvenli sonuçlar verebiliyor. Tabii ki burada hastalığın ne olduğu ve ne seviyede olduğu konusu da önemli. Kesin karar vermek ve LASIK için engel oluşturacak bir durumun olup olmadığına karar vermek için alanında uzman olan doktora muayene olmanız gerekiyor.

Kaynak 

  1. https://www.aaojournal.org/article/S0161-6420(05)00886-9/abstract
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar