Romatoid Artrit ( İltihaplı Romatizma), Katarakt Riskini Arttırır mı?

Romatoid artrit yani bilinen adıyla iltihaplı romatizma, eklem deformasyonuna neden olan ve eklemlerde iltihaplanma ile kendini gösteren inflamatuar bir hastalıktır. Peki, vücudun birçok bölümünde olumsuz etki gösterebilen romatoid artrit hastalığının göz üzerinde etkisi var mı? Sonuçlar size ilginç gelecek ama bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar Romatoid artrit ile katarakt hastalığı arasında bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor.

Romatoid Artrit Hastalığını Katarakt ile Olan İlişkisi

Bilimsel araştırmanın, Avrupa ve Asta kökenli bireyler üzerinde yapıldığını belirterek başlayalım. Araştırmaya göre romatoid artrit, glokom ve katarakt arasında güçlü bir genetik ilişki bulunuyor.

Araştırma sonuçlarında romatoid artrit hastalığının oluşturduğu oksidatif stresin gözler üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu ve katarakt gibi hastalıkların riskini arttırdığı ortaya çıkmış.

Çalışmada Avrupa nüfusundan 372.386 kataraktlı hasta ile 377.277 glokomlu hasta değerlendiriliyor. Tüm hastalar değerlendirildiği zaman RA hastalığının katarakt oluşumu riskini %55 oranında arttırdığı, glokom riskini ise %66 oranında arttırdığı sonucuna varıldığı belirtilmiş.

Romatoid artrit ile katarakt hastalığı

Avrupa dışında Asya kökenli hastalarda yapılan değerlendirmede ise RA hastalığının Asyalı hastalarda sadece katarakt oluşum riskini arttırdığı anlaşılmış. Asya kökenli hastalarda RA hastalığının doğrudan glokom riski üzerinde bir etkisi olmadığı gözüküyor.

Giriş kısmında söylediğimiz gibi riskin artış nedeninin başında RA hastalığının oluşturduğu oksidatif stres etkisi gösteriliyor. Gözler üzerinde olumsuz etki oluşturan oksidatif stres, haliyle gözün daha da yıpranmasına neden oluyor ve bu durum katarakt riskini de artırıyor.

Kaynakça

  1. https://www.reviewofoptometry.com/article/rheumatoid-arthritis-causes-greater-cataract-glaucoma-risk
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar