Şehla Göz Nedir? Türleri ve Nedenleri

Bazı göz sorunları, halk arasında farklı isimlendirmelerle anılabilir. Şehla göz durumu da bunun için güzel örneklerden biri. Aslında şehla göz, tıpta şaşılık olarak bilinen bir göz durumu için halk arasında kullanılan bir terimdir. Peki şaşılık nedir? Özellikleri neler ve farklı türleri görülebilir mi? Bu soruların yanıtlarını arayalım.

Şehla Göz (Şaşılık) Nedir?  

Şaşılık, gözlerin aynı hizaya gelmediği ve farklı yönlere baktığı bir durumdur. Bu bozukluk, göz kaslarının düzgün çalışmaması ya da sinirsel bir kontrol probleminin varlığı nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu sorun kişiden kişiye değişmekle beraber farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Daha iyi tanımlamak için farklı özellikleri de ayrıca değerlendirmeye alalım.

Şaşılığın Özellikleri ve Türleri

Bir veya her iki gözde olabilir: Şaşılık bazen sadece bir gözde görülürken, bazen de her iki gözde ortaya çıkabilir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Dönüklük farklı yönlerde olabilir: Oluşan dönüklük farklı yönlere doğru olabilir ve bu yönlere göre farklı türlerden, isimlendirmelerden söz edebiliriz. Aşağıda farklı dönüklüklere göre isimlendirmeleri görebilirsiniz.

  • İçe dönük şaşılık (ezotropya)
  • Dışa dönük şaşılık (ekzotropya)
  • Yukarıya dönük şaşılık (hipertropya)
  • Aşağıya dönük şaşılık (hipotropya)

Daimi veya geçici olabilir: Bazı insanlarda gözler sürekli olarak farklı yönlere bakarken, bazı kişilerde bu durum sadece belirli durumlarda ortaya çıkar.

Çocuklarda sık görülebilir: Şaşılık, özellikle çocukluk döneminde yaygın bir durumdur ve erken tanı ile tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi edilmezse görme kaybı, derinlik algısında bozulma gibi problemlere yol açabilir.

Özelliklerden ve türlerden söz ettiğimize göre artık hastalığın en yaygın olan nedenlerden söz edebiliriz. Nedenler yine kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Şehla Göz Nedir Türleri ve Nedenleri

Şehla Gözün Nedenleri

  • Göz kaslarının dengesiz çalışması
  • Doğumsal (konjenital) faktörler
  • Göz yaralanmaları
  • Görme bozuklukları (örneğin, hipermetropi veya miyopi)
  • Sinir hasarları veya nörolojik sorunlar
  • Göz hastalıkları (katarakt, kornea bozuklukları, vb.)

Tedavisi şaşılığın türüne ve nedenine göre değişiklik gösterir ve gözlük kullanımı, göz kası egzersizleri, prizmatik gözlükler veya cerrahi müdahale gibi yöntemleri içerebilir. Bunun için hastanın detaylı olarak muayene olması gerekir ve tedavi seyrini doktorun belirlemesi gerekir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar