Sigara Kullanımı Katarakt Riskini Artırır mı?

Katarakt, yaşlanmaya beraber ortaya çıkan ve ilerleyen aşamalarda görüşün neredeyse tamamen kapanmasına neden olan göz rahatsızlıklarından birisi. Evet yaşlılığın ortaya çıkardığı hastalıklardan biri ama yaşayış şekliniz ve tercihleriniz katarakt gelişimi üzerinde doğrudan etken olabiliyor ve sürecin hızlı ilerlemesine neden olabiliyor. Sigara kullanımı da tam bu konunun örneklerinden biri. Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim. Sigara kullanımı katarakt riskini artırıyor. Gelin bilimsel araştırmalar üzerinden uzmanların değerlendirmelerini inceleyelim ve konuyu biraz daha açalım.

Sigara Kullanımı Katarakt Riskini Ne Kadar Artırıyor?

Pubmed üzerinden yayınlanan bilimsel araştırmada, 1966 ile 2004 yılları arasında yapılan 27 çalışma incelenmiş ve sonuçları kategorize edilmiş. Bu çalışmaya göre elde edilen ana bulguları sıralayalım.

Ana Bulgulara Göre Sigaranın Katarakt Üzerindeki Etkisi

  • İlk değerlendirme nükleer katarakt üzerinde yapılmış. Sigara içenlerde, nükleer katarakt gelişme riskinin %60 oranında artış gösterdiği gözükmüş.
  • İkinci değerlendirmede ise kortikal katarakt durumu ile sigara arasındaki ilişki incelenmiş. Yapılan değerlendirmede sigara içmenin kortikal katarakt oluşumunda daha az etkisi olduğu kanısına varılmış. Sigara kullanımının kortikal katarakt riskini %23 oranında artırdığı sonucuna varılmış.

Sigara Kullanımının Devam Etmesi Durumu

  • Yine aynı araştırmalara göre sigara kullanım sıklığının da sonuçlarda etkili olduğu kanısı elde edilmiş. Çalışmalarda, içilen sigara miktarı artıkça katarakt gelişme riskinin artığı ortaya konulmuş. Günde 20’den fazla sigara tüketen kişilerde riskin %100’e varan seviyelerde artış gösterdiği ortaya çıkmış.

Sigara Kullanımı Katarakt Riski 1

Sigarayı Bırakanlarda Durum Ne?

  • Araştırma sigarayı bırakan hastalar için de süreci değerlendiriyor. Sigarayı bırakan kişilerin, sigara içenlere karşı katarakt riskinde azalma olduğu tespit edilmiş. Sigarayı bırakmak riskin hatırı sayılır seviyede azalmasına neden oluyor olsa da hiç sigara kullanmayanlarda riskin daha düşük olduğu tespit edilmiş.

Hadi Bir Çıkarım Yapalım

  •  Tüm bu veriler üzerine sigara kullanımının katarakt oluşumu üzerindeki etkisini kısa bir özetle değerlendirebiliriz.
  • Araştırmalar gösteriyor ki sigara kullanımı, özellikle nükleer katarakt oluşumu üzerinde etkili. Riskin ciddi seviyede artmasına neden oluyor.
  • İçilen sigara miktarı ne kadar fazlaysa, risk o kadar artış göstermiş oluyor.
  • Sigarayı bırakmak riskin düşmesi üzerinde etkili olsa da hiç sigara içmeyenler kadar risk düşük olmuyor.

Kaynak

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16473237/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar