Smile Lazer Nedir? Diğer Yöntemlere Göre Avantajı Var mı?

Smile Lazer, lazer refraktif cerrahinin yeni yeni popüler olmaya başlayan türlerinden biri olarak öne çıkmaya başladı. Yaygın kırılma kusurlarını gidermek için alternatif yöntemlerden biri olduğunu söyleyebileceğimiz Smile, bazı durumlarda LASIK yerine de tercih edilebiliyor. O halde gelin Smile lazer nedir ve nasıl avantajlar sunuyor daha yakından inceleyelim.

Her Şeyden Önce Görüş Mantığını Bir Anlayalım

Smile lazer için detaylardan söz edeceğiz ama önce konunun temeline inmemiz gerekiyor. Önce neden lazere ihtiyaç duyulduğunu ve görüşün nasıl gerçekleştiğini ele alalım.

Sağlıklı bir gözde, net görüş için ışık ışınlarının korneanız ve merceğinizden sorunsuz bir şekilde geçmesi gerekir. Kornea gelen ışığı kırar ve retinaya doğru bir şekilde odaklanmasını sağlar. Böylece net görüş elde edebilirsiniz.

Eğer gözünüzde bir kırma kusuru varsa yani korneanız ışığı doğru bir şekilde kırıp, retinaya da doğru bir şekilde odaklayamıyorsa, bu durumda görüşünüzde bozulmalar ve bulanıklaşmalar oluşur ve net görüş elde edemezsiniz. İşte lazer cerrahisinde amaç, bozukluğun giderilip ışığın doğru bir şekilde retinaya odaklanmasını sağlamaktır.

Şöyle düşünün, uzağı göremiyorsunuz ve gözlük takıyorsunuz. Gözlük, gözünüzdeki bu kırma kusurunun telafi edilmesini ve ışığın istendiği gibi retinada odaklanmasını sağlıyor. Lazer cerrahisinde de gözlük ya da kontakt lenslere ihtiyaç kalmadan bu sorunun ortadan kaldırılmasını sağlıyorsunuz.

YouTube video

Smile Lazer Nedir?

Görüşteki mantığı anladığımıza göre artık Smile lazerin işin neresinde olduğu bölümüne geçiş yapabiliriz.

SMILE ( Küçük kesi lentikül ekstraksiyonu), astigmatı ya da miyop durumunu gidermek için lazer kullanılan minimal invaziv bir cerrahidir. Yöntemde lazer ile korneanın içinde refraktif lentikül yani minik bir doku diski oluşturulur.

Yine lazer ile oluşturulan 2-4 mm seviyesinde bir kesiden de bu doku çıkarılır ve korneanın istendiği gibi yeniden şekillendirilmesi sağlanır. Yeniden şekillendirme ile oluşan düzeltme, hastanın görüşünün iyileşmesini sağlar.

Smile Lazer

Smile Lazer Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Aslında süreci de anlatmış olduk. Fakat biraz daha detaya inelim ve operasyon süreçlerini ayrı ayrı ele alalım istiyorum.

  • Cerrahi işlem öncesinde ilk olarak hastanın gözü, uyuşturucu göz damlalarıyla uyuşturuluyor.
  • Hastanın göz kırpmasını engellemek ve gözün hareketinin önüne geçmek için gözün içerisinde bir tutucu yerleştiriliyor.
  • Sonrasında lazer ile göz yüzeyinin hemen altında disk şeklinde bir kornea parçası şekillendiriliyor.
  • Yine lazer ile oluşturulan mini kesiden, lentikül adı verilen bu parça çıkarılıyor.
  • Böylece kornea yeniden şekillendirilmiş oluyor. Kesi çok küçük olduğu için herhangi bir dikiş uygulaması da gerektirmiyor.
  • Operasyon böylece tamamlanmış oluyor.

Süreçler size uzun gibi gelebilir ama aslında tüm bu süreçlerin çok kısa süre içerisinde tamamlandığını da belirtelim. Smile Lazer ameliyatı genelde 15-20 dakika içerisinde tamamlanıyor.

Smile Lazer

Peki ya Ameliyat Sonrasında Süreç Nasıl İşliyor?

Operasyonun ameliyat sonrası süreçler için sunduğu birçok avantajı var. Bir kere büyük bir kesi olmaması hastaların yararına olan bir durum. Hem iyileşme süresini kısaltıyor hem de enfeksiyon riskini azaltıyor. Ameliyat sonrası süreçler hakkında da bir aşamalandırma yapmak istersek aşağıdaki listeye ulaşırız.

  • Operasyon sonrasında doktorunuzun belirttiği süre boyunca dinlenmeniz gerekiyor.
  • Verilen göz damlalarını belirlenen aralıklar içerisinde kullanmanız gerekiyor.
  • İlk günler ve saatler bulanık görüş olması normal. Zaman içerisinde görüşünüz düzelmeye başlıyor.
  • Birkaç gün gözlerinize su değdirmemeniz ve ağır fiziksel aktivitelere karşı daha dikkatli olmanız önemli.

Smile Lazer Avantajları Neler?

Bu yöntemin tercih edilmesini sağlayan farklı avantajları var. Bu avantajlar;

  • Korneada herhangi bir flep yapılmaz. Bu nedenle enfeksiyon riski daha azdır. İyileşme süreci de daha hızlı olur. Flep oluşumuna bağlı ortaya çıkabilecek olumsuzluklar da giderilmiş olur.
  • Kornea içerisinde oluşturulan disk çok küçük bir kesiden dışarı çıkarılır. Kornea yüzeyine çok küçük müdahalelerde bulunulduğu için kuru göz gibi riskler de en aza indirilmiş olur.
  • Yoğun spor aktiviteleriyle uğraşan hastalarda, aktivitelere çok daha kısa süre içerisinde dönülmesini sağlayan bir yöntemdir. LASIK ile karşılaştırıldığı zaman bu yönü ile Smile lazerin belli durumlarda daha sık tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Riskleri Var mı?

Tabii ki var. Sonuçta bir cerrahi operasyondan söz ediyoruz. Bilimsel araştırmalar risk oranının en düşük seviyede olduğunu söylese de sonuç olarak yaşanabilecek bazı yan etkiler ve riskler olduğunu da kabul etmek gerek. En sık karşılaşılan yan etkileri de aşağı ekleyelim.

  • Geçici olmakla beraber özellikle geceleri ışık kaynaklarına bakıldığında haleli görüntüler ve parlamalar.
  • Düşük ihtimal olsa da tedavi yapılan bölgede enfeksiyon riski.
  • Yeniden tedavi riskinin ortaya çıkması

Smile Lazer

Smile Lazer Kimler için Uygundur?

Bu avantajları düşündüğümüz zaman hastaların tercih edeceği yöntemler arasında gösterebileceğimiz Smile Lazer, bazı durumda hastalar için uygun olmayabilir. Dikkat edilecek olan bazı kriterler;

  • Göz numaranızda son 1 yıl içerisinde çok büyük değişiklik olmamalı
  • 22 yaş üzerinde olunması öneriliyor.
  • Korneanızın sağlıklı olması ve genel göz sağlığınızda bir sorun olmaması.
  • Astigmatınızın 3 diyoptriye kadar olması ve miyobunuzun -1 ile -10 dereceler arasında olması.
  • Kontrolsüz diyabet hastalığının olmaması.
  • İleri glokom hastalığının olmaması.
  • Korneada fiziksel bir hasarın olmaması.
  • Kornea yüzeyinin ameliyata uygun olması.

Smile lazer hakkında bilinmesi gereken detaylar bunlar. Gözünüz bu operasyon için uygun mu ya da sizin için bu operasyondan alternatiflerine göre daha iyi bir seçenek mi kısmı asıl önemli olan kısım. Bu soruların cevaplarını verecek olan da doktorunuz olacak. Operasyon öncesinde gözünüze detaylı muayene yapılması gerekiyor. Tüm ölçümlerin yapılması ve sonuçların değerlendirerek, yöntem için uygun olup olmadığınız incelenmeli.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar