Yakın Görme Bozukluğu Göz Damlası ile Düzeltilebilir mi?

Yakın görme bozukluğu, bir yaştan sonra herkesin karşılaşabileceği yaygın görme kusurlarından birisidir. Son yapılan araştırmalara göre dünya genelinde 1 milyardan fazla insan, presbiyopi yani yakını görme sorunundan etkilenmiş durumda. Yaygın bir göz sorunu olsa da hastalığın tedavisi noktasında da uygulanabilecek birçok yöntem var. Cerrahi müdahaleler, gözlük kullanımı gibi çeşitli tedaviler bilindik ve etkileri kanıtlanmış olan tedaviler arasında. Bu tedaviler dışında hastaların karşısına çıkan farklı alternatif yöntemler de oluyor. İşte göz damlaları da bu alternatif tedavi yöntemleri arasında değerlendirilmeye başlandı. Peki gerçekten öyle mi? Yakın görme bozukluğu göz damlası ile düzeltilebilir bir göz sorunu mu?

Soruya net olarak cevap verebileceğimiz bilimsel araştırmalar var. Bu araştırmaları da göz önüne alarak değerlendirmemizi yapalım ve merak edilen soruyu yanıtlayalım.

Yakın Görme Bozukluğuna Karşı Damla Kullanımı

Nastional Library of Medicine üzerinden yayınlanan bilimsel araştırma tam olarak bu konuya odaklanıyor. Yapılan bilimsel araştırmada 2010 yılı ile 2020 yılı arasında yapılan klinik denemelerde kullanılan göz damlalarının incelendiğini görüyoruz.

Pilokarpin içeren göz damlalarının uygulandığı hastaların %83.5’lik kısmında yakını görme yeteneğinde ciddi iyileşmeler olduğu kanısına varılmış. Fakat bu hastalar için oluşan iyileşme, kısa süreli olarak devam etmiş. 6 saat kadar sonrasında iyileşme semptomları ortadan kalkmaya ve görüş yeniden bozulmaya başlamış.

DPN-670 ve Brimonidin içeren başka bir göz damlasının kullanıldığı katılımcıların ise %47,6’sında yakını görme keskinliğinin belli bir düzeyde arttığı tespit edilmiş. Fakat sonuçlar yine kısa süreli olarak geçerli.

Yakın görme bozukluğu göz damlası

Peki Sorumuzun Cevabı Ne? Neden Kısa Süreli Bir İyileşme Oluyor?

Yakını görme bozukluğunu göz damlası ile düzeltmek mümkün. Fakat dikkat ederseniz iyileştirmek diyemiyoruz. Hastalığı düzeltmek mümkün ama bu kısa süreler için geçerli.

Çeşitli birçok damlanın kullanımı, yakın görme sorununu kısa süreli olarak çözebiliyor. Bunun nedeni göze damlatılan damlanın, göz bebeğini iyice küçültüyor olması. Göz bebeği küçüldüğü için odaklanma ve derinlik artıyor. Bu şekilde yakın görüşte netlik sağlanıyor.

Fakat Dikkat!

Yakın görüş kısa süreliğine iyileştirilirken göz bebeğiniz küçüldüğü için uzak görüş alanınız daralıyor. Yani aslında bir dezavantaj olarak uzak görüş alanının daraldığını ekleyebiliriz. Bunun dışında bahsettiğimiz damlalar; gözde sulanma, kızarık görüntü, bulanık görüş, baş ağrısı gibi yan etkiler de yapabilmekte.

Yakın görme bozukluğu göz damlası

Sonuç;

Tüm bu araştırmadan da çıkaracağımız sonuç, evet göz damlaları yakını görme bozukluğunun giderilmesini sağlayabilir. Fakat bu kısa süreli bir etki olur ve çeşitli yan etkilerle karşılaşma durumu da söz konusu olabilir. Kalıcı bir tedavi için uzman hekime danışmanın ve en uygun tedavi yöntemini belirlemenin gerektiğini unutmamak lazım.

Merak Edenler için Presbiyobi Konusunda Ek Bir Bilgi

Araştırma sırasında yakın görüş bozukluğuna ilişkin veriler de paylaşılmış. Konumuzla doğrudan ilişkili olduğunu düşündüğümüz için hemen aşağı bu veriler hakkında da bilgiler ekliyor olacağız.

  • Küresel Veriler: Araştırmaya göre Presbiyopi, dünya genelinde 1 milyardan fazla insanı etkileyen bir hastalık. Bu sayının 2050 yılına kadar da 1,8 milyara ulaşması bekleniyor.
  • Bölgesel Veriler: Bölgesel değerlendirme yapıldığı zaman Kuzey Amerika bölgelerinde, 2020 yılı için elde edilen verilere göre presbiyopi 89.9 milyon kişiyi etkilemiş. Avrupa bölgesinde ise bu sayılar 280.8 milyona kadar çıkıyor.
  • PresbyLASIK uygulaması: Presbiyopiye karşı uygulanan bu yöntemde, gözlük bağımsızlığı oranı yanı gözlük bırakma oranlarının %72 ile %93 arasında değişiklikler gösterdiği görülmüş.

Kaynak

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7299227/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar