Yaş ile Kuru Göz Arasında Bir İlişki Var mı?

Kuru göz, göz yaşının yeteri kadar üretilmediği ya da üretilse bile yeteri kadar verimli olmadığı durumlarda ortaya çıkan hastalıklardan biri. Tabii ki bu duruma neden olan çok fazla faktör var. Bilinen tüm faktörleri bir kenara bırakacak olursak, kuru göz üzerinde etkili olup olmadığı merak edilen bir faktör daha var. Başlıktan da anlayabileceğiniz gibi o faktör yaş!

Gözyaşı kalitenizi etkileyecek bir etken yokken sadece yaş bu durum üzerinde etkili olabilir mi? Bu konuda yapılan bilimsel açıklamalar üzerinden soruya cevap vermeye çalışalım.

Yaş ile Kuru Göz İlişkisi ve Bilimsel Veriler

Bu konuda National Library of Medicine üzerinde yayınlanmış olan bilimsel bir araştırma var. Araştırma kadınlar üzerinde yapılmış ve toplamda 25,665 kişi üzerinde testler yapılmış.

Yapılan testler sonrasında 50 yaş üzerinde olan kişilerde kuru göz görülme riskinin daha yüksek olduğunu görmekteyiz.

Analizlere göre;

  • 50-59 yaş arasında kuru göz görülme olasılığı %12 seviyesinde
  • 60-69 yaş arasında kuru göz görülme olasılığı %17.9 seviyesinde
  • 70 yaş üstünde kişilerde kuru göz görülme olasılığı ise %22.8 seviyesinde gözlemlenmiş.

Yaş ile Kuru Göz Arasında Bir İlişki Var mı

Bu değerlerden elde edilen sonuçlara göre baktığımız zaman kuru göz ile yaş arasında doğrudan bir ilişki olduğunu anlıyoruz.

Bu durumun nedeni de yaşa bağlı olarak yaşanan değişimler. Araştırmaya göre yaş arttıkça gözyaşı üretimi azalıyor. Bunun yanında gözyaşı buharlaşmasını önleyen lipid tabakasının da bozulması ve hormonal olarak yaşanan değişimler kuru göz riskinin artmasına neden oluyor.

Tüm bunlara ek olarak yaşlanmaya bağlı gözyaşı bezlerinde meydana gelen dejeneratif değişiklikler de gözyaşının üretimini ve dolaylı olarak kuru göz riskinin artışını destekliyor.

Bilimsel araştırmalarda gösteriyor ki yaşlanma bu konuda gerçekten etkili bir faktör. Göz bakımını aksatmadan uygulamak ve göz hijyenine dikkat etmek ise yaşlanmanın da oluşturduğu tüm bu etkilerin en aza inmesini sağlıyor.

KAYNAK

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12888056/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar