Fotofobi (Işığa Duyarlılık) Sebepleri Nelerdir?

Gözlerimizde belli bir ışık seviyesine kadar tolerasyon vardır. Yani gözler belli ışık seviyelerini tolere edebilir ve rahatsızlık hissi oluşmaz. Fakat Fotofobi yani ışığa duyarlılık sorunu yaşayan kişiler için bu durum geçerli değildir. Peki fotofobi nedir? Nasıl bir rahatsızlığa neden oluyor?

Işığa Duyarlılık Ne Demektir?

Işığa duyarlılık olarak bilinen fotofobi, kişinin tolere eşiğini geçmeyen ışık seviyelerinde bile rahatsızlık duymasıdır. Işığa duyarlılık durumunda kişi, ışık kaynaklarının bulunduğu ortamlarda gözde ağrı, gözde yorgunluk ve baş ağrısı hissedebilir.

Işığa duyarlılık durumunun uzun süre devam etmesi ya da kendiliğinden ortaya çıkması ise bazı rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu hastalıklardan da söz edeceğiz ancak önce gelin fotofobinin belirtileri neler ve nasıl baş gösterir bunlara bakalım.

En sık karşılaşılan belirtileri bir liste şeklinde paylaşalım.

  • Işık kaynaklarının olduğu ortamlarda gözlerde aşırı sulanma ve kızarıklık durumunun ortaya çıkması.
  • Doğrudan ışık altında kalındığı zaman, gözde ağrı hissetme ve sığ ışıklarda bile oluşacak rahatsızlık hissi.
  • Düşük ışık kaynaklarının olduğu ortamlarda bile yoğun baş ağrısı hissetmek.
  • Işık kaynaklarının bulunduğu ortamlarda yoğun şekilde yaşanan göz yorgunluğu.

Bu belirtilerin biri ya da birkaçı varsa, fotofobi durumunun yaşandığını söyleyebiliriz. Peki ışığa duyarlılığın nedenleri neler? Aslında bakarsanız asıl önemli olan bu bahsedeceğimiz nedenler.

Fotofobi (Işığa Duyarlılık) Belirtileri 1

Işığa Duyarlılığın Nedenleri Nelerdir?

  • Gözde meydana gelebilecek olan enfeksiyon durumları. Enfeksiyon oluştuğu durumda, ışık kaynaklarından rahatsızlık duyulabilir.
  • Sık karşılaşılabilen göz tansiyonu sorunu. Anlık yükselmelere neden olabilen glokom hastalığında, ışığa karşı duyarlılık artabilir. Hatta bunun yaygın nedenlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
  • LASIK gibi lazer operasyonlarından sonra kısa süreli olmakla beraber gözde ışığa karşı duyarlılık artışı yaşanabilir.
  • Gözde yaşanan yaralanmalar, travmalara neden olabileceği gibi yine ışık kaynaklarına olan hassasiyetin artmasına neden olabilir.
  • Migren gibi hastalıklarda, fotofobi yaşanabilir. Özellikle atak anlarında ışığa karşı duyarlılığın sıkça artığını görürüz. Bu nedenden ötürü genelde atak aşamalarında, karanlık ortamda dinlenme tercih edilir.
  • Göz kuruluğu sorunu varsa, yine kuru gözler de ışık hassasiyeti yaşanmasına neden olabilir.
  • Çeşitli beyin hastalıklarında da gözlerde ışığa karşı duyarlılık durumu yaşanabilir. Bu durumu tespit etmek için detaylı muayene yapılması gerekebilir.

Işığa Karşı Duyarlılık Nasıl Tedavi Edilir?

Işığa karşı duyarlılığın tedavisi için nedenleri değerlendirmek önemlidir. Diyelim ki LASIK tedavisi oldunuz ve operasyon sonrasında ışığa karşı duyarlılık hissediyorsunuz. Bu durum genelde geçicidir ve doktorun belirlediği tedavileri uygulamak yeterli olacaktır. Fakat daha kalıcı bir sorun varsa, farklı tedaviler düşünülebilir. Fotofobisi olan kişiler için en yaygın kullanılan tedaviler ve önlemler aşağıdaki gibidir.

  • Koruyucu gözlükler ve lenslerin kullanımı.
  • Işık tedavisi gibi farklı tedavilerin uygulanması.
  • Kuru göz gibi bir şikayet varsa, gözlerin yeterince nemlendirilmesi adına uygun olan tedavileri ve göz damlalarını kullanmak.

Işığa karşı duyarlılığınız varsa, yukarıda da bahsettiğimiz gibi ilk yapacağınız şey uzman doktorunuza başvurmak olacaktır. Altta yatan neden belirlenmeli ve tedaviler de buna göre seçilmelidir. Bu da ancak detaylı muayeneler sayesinde mümkün olacak bir durumdur.

Prof. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar