Halk arasında gözde ışık çakması ya da şimşek çakması olarak isimlendirilen parlama sorunu, gözde aniden beliren ışık parlamalarının görünmesiyle ortaya çıkar. Altta yatan sebepleri düşündüğümüz zaman, gözde parlama sorunu için de ciddiye alınması gereken bir sıkıntıdır diyebiliriz. Konuyu daha iyi açıklamak adına nedenleri de ayrı ayrı ele alalım.
Gözde Işık çakmasına Neden Olabilecek Durumlar
Gözde Yaşanan Travmalar
Fiziksel etki ya da başka bir hastalık etkisiyle gözde meydana gelebilecek olan travmalar, göz içi yapılarının olumsuz etkilenmesine neden olur ve bunun sonucunda gözde ışın parlamaları ve ışık çakmaları gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Eğer oluşan etki fiziksel bir iz bırakmışsa (retina da deformasyon gibi), bu durumda ışık patlamalarının kalıcı olması söz konusu olabilir. Tabii ki deformasyonunun durumuna bağlı olarak değişiklikler de görebiliriz.
Retinada Yırtık Durumunun Yaşanması
Fiziksel etkiler ve deformasyondan söz ettikten sonra retina yırtığından da bahsedelim. Acilen tedavi edilmesi gereken durumlardan biri olan retina yırtığında, göz içi sıvısı retina yüzeyine temas edebilir ve bunun sonucunda da şimşek çakması ya da ani ışık parlamaları durumları ortaya çıkar.
Retinada yaşanan yırtılma ya da ayrılma, acil olarak tedavi edilmesi gereken durumlardan birisidir. Gözün durumuna göre lazer tedavisi uygulanabileceği gibi cerrahi müdahale yapılması da gerekebilir.
Vitreus Yapısında Yaşanan Bozulmalar
Vitreus dekolmanı olarak isimlendirilen durumda, vitreus jeli, retinadan ayrılma gösterir. Yapışık olan jelde meydana gelen ayrılma, gözde ışık çakmasına neden olabileceği gibi ani kararmalar gibi etkileri de gösterebilir.
Genelde yaşlılık etkisiyle ortaya çıkan bu durumda görme bulanıklığı ya da gözün önünde minik sineklerin uçuşması gibi şikayetleri de görebilirsiniz.
İlerleyen durumlarda retina yırtılması gibi sorunlara da zemin hazırlayabilir. Bu nedenle doktor kontrolünde bulunmak önemlidir.
Gözde Ortaya Çıkabilecek Enflamasyonlar
Gözde meydana gelebilecek olan enfeksiyon ve enflamasyonlar, yine gözde ışık çakmasına neden olabilir. Özellikle ani ışık parlamalarının önemli nedenlerinden birinin bu olduğunu söyleyebiliriz.
Etkinin ortadan kaldırılması ve diğer etkilere de son verilmesi adına detaylı muayene olmak ve uygun görülen tedaviye başlamak gerekir. Enfeksiyon ya da enflamasyonlar tedavi edildiği durumda, ışık parlamalarının da son bulmasını bekleriz.
Göz Tansiyonu
Gözde ani yükselen kan basıncı etkisine bağlı olarak da parlamalar ve ışık çakmaları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Glokom hastalığının ayrıca gözdeki görme sinirlerine de baskı yapabileceğini unutmamak gerekir. Bu etkiler düşünüldüğü zaman, göz tansiyonunun mutlaka kontrol altında tutulması gereken bir hastalık olduğunu ekleyelim. Düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeli ve belirtilen ilaçları da kullanmalısınız.
Tüm bu saydıklarımız ve benzer etkiler gözde ışık çakmasına neden olabilir. Özellikle sık sık yaşanan ve sürekli yaşanan benzeri sorunlarda mutlaka doktor muayenesine gitmeniz gerektiğini unutmayın. Yukarıda da belirttiğimiz gibi neden çok daha ciddi olabilir.