Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı ve Kronik Göz Sulanması Sorunu

Sağlıklı bir bireyde, gözyaşının göz yüzeyinden toplanıp burun içerisine kadar uzanmasına sağlayan kanallar bulunur. Bu kanallara gözyaşı kanalı adı verilir ve gözyaşının doğru bir şekilde atılmasını sağlar. Fakat bazı durumlarda bu kanallarda tıkanıklıkların meydana geldiğini görebiliyoruz. Hatta her ne kadar ters etki olarak görülüyor olsa da kanal tıkanıklıkları, göz sulanmasına neden olabiliyor. Peki nedir bu gözyaşı kanal tıkanıklığı ve kronik göz sulanması konusunda nasıl etki ediyor.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Nedir?

Gözyaşı kanal tıkanıklığı buruna kadar uzanan gözyaşı kanallarının, gözyaşının doğru bir şekilde akmasına engel olan, daralma ya da tamamen tıkanması durumudur.

Gözyaşına açılan deliklerin kısmından buruna kadar uzanan son noktaya varıncaya dek, tıkanıklık herhangi bir bölümde görülebilir.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı 3

Belirtileri Neler?

Gözyaşı doğru bir şekilde kanaldan boşaltılamayacağı için, gözde birikmeler oluşur ve bunun sonucunda da göz sulanması sıkıntısı yaşanır. En sık karşılaşılan belirti de budur. Bunun dışında sık görülebilecek diğer belirtileri de hemen aşağı listeleyelim.

Diğer Belirtiler

  • Gözde kızarıklık ve şişlik oluşması,
  • Gözlerde yanma ve batma hissinin gelişmesi
  • Sürekli olarak yaşanan göz sulanmasına bağlı olarak bulanık görüş durumunun ortaya çıkması
  • Göz kuruluğu şikayetleri ve tahriş
  • Gözde oluşan akıntılar

Peki Kanallar Neden Tıkanıyor?

Aslında bunun birçok nedeni olduğunu söyleyebiliriz. Gözde meydana gelebilecek olan birtakım travmatik durumlar, oluşabilecek olan tümörler, kullanılan göz ilaçlarının kalıntıları ya da damar yapısında bozulmaya neden olabilecek olan hastalıklar.

Kısacası birçok nedenden söz etmek mümkün. Hangi nedenin geçerli olduğunu tespit etmek için ise yapılacak en iyi şey, detaylı olarak bir muayeneden geçmek olacaktır. Nedenin ortadan kaldırılması ve tıkanıklığın giderilmesi gerekir. Bu şekilde kronik göz sulanması şikayetinin de önüne geçilmiş olur. Tıkanmanın şiddetine ve derecesine göre, tedavi için cerrahi işleme başvurulabilir.

Prof. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar