Keratokonus Tedavisinde CAIRS Tekniği ile Görüş Artar mı?

Keratokonus, doğrudan net görüşü engelleyen yaygın kornea hastalıklarından biridir. Korneanın şeklinin bozulmasıyla karakterize olan hastalıkta, korneanın eğimli bir hale geldiğini ve bu durumun ilerlemesi sonucunda da görüşün giderek bozulduğunu görürüz. Görüşü iyileştirmek ve hastalığın ilerlemesini durdurmak adına ise eğimli olan korneanın düzleştirilmesi gerekir. Bunun için kullanılan çeşitli tedavi yöntemleri içerisinde en etkili olanların başında ise CAIRS tedavisinin geldiğini söyleyebiliriz. Peki CAIRS tekniği ile görüş artar mı? Tedavi ne kadar etkilidir?

CAIRS, Keratokonus Tedavisinde Nasıl Bir Yer Tutuyor?

Başta da söylediğimiz gibi bu hastalıkta, korneada şekil bozuklukları meydana gelir. Eğimli olan korneanın düzleştirilmesi ise tedavinin ilk ve en önemli adımı olarak gösterilebilir. İşte CAIRS yöntemi de burada devreye girer.

CAIRS ameliyatında güvenliği test edilmiş ve onaylanmış olan insan kornea dokusu kullanılır. Amerika’daki göz bankasından elde edilmiş olan tamamen doğal kornea dokusu, lazer işlemi uygulanarak korneaya uygulanır.

Gözden herhangi doku çıkarılmaz. Korneaya femtosaniye lazer ile implante edilen korneal allogreft intrastromal halka, korneanın güçlendirilmesini sağlar.

Bu tedaviden sonra görüş düzeyinde düzelme elde edildiğini görürüz. Fakat ikinci aşamada görüşün daha da netleştirilmesi ve görüşün iyileştirilmesi gerekebilir.

Hala görüşün iyileştirilmesine gerek duyuluyorsa bu durumda ikinci kez CAIRS işleminin yapılması gerekebilir. Alternatif olarak hastanın gözü uygunsa, göz içi mercek uygulaması yapılarak da görüşün daha ileri seviyelere taşınması hedeflenebilir.

Keratokonus Tedavisinde CAIRS 2

Tedavinin Amacı Ne?

Tedavinin ana ve en büyük amacı keratokonus hastalarındaki kornea nakli ihtimalinin önüne geçmek. Zira kornea nakli kolay bir süreç değil. Uzun bekleme ve hazırlık sürelerinin olduğu bir süreç.

Bu ihtimalin önüne geçmek ve görüşü erken aşamada düzeltmek adına, CAIRS tedavisinin önemli bir adım olduğunu söyleyebiliriz.

Unutmadan burada erken teşhisin de oldukça önemli olduğunu belirtelim. Hastalığın erken aşamalarında göze müdahale edilmesi, hem hastalığın ilerleyişinin durmasında etkili olacaktır hem de görüşün düzeltilmesi noktasında etkili olacaktır.

Tabii ki buna karar verirken, uzman bir doktora danışmanın şart olduğunu da belirtelim. Detaylı göz muayeneleri sonrasında gözün durumu ve keratokonusun ilerleyişi hakkında bilgi elde edilebilir.

Prof. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar