Konjonktivitin farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan, birçok çeşidi bulunuyor. İşte dev papiller konjonktivit bunlardan biri. Özellikle kontakt lens kullanıcılarının dikkat etmesi gereken rahatsızlıkta, ilerleyen evrelerde görüşte bozulmalar gibi önemli etkiler de görebiliyoruz. O halde gelin bu rahatsızlığı yakından tanıyalım ve nasıl korunacağımızı da öğrenelim.
Dev Papiller Konjonktivit Nedir?
Papiller konjonktivit, genellikle üst göz kapağının altında şişliklerin ve papillaların oluşması ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Üst göz kapağının iç kısmının tahriş olması ya da enfekte olmasıyla ortaya çıkan hastalık, göz kapağının iç kısmını etkileyeceği gibi gözün beyazını kaplayan konjonktivanın da iltihaplanmasına ve kızarmasına neden olabilir.
Peki Kontakt Lensler ile Nasıl Bir İlişkisi Var?
Burada kontakt lenslerin hastalığın en büyük nedenlerinden biri olarak gösterildiğini belirterek başlayalım.
Kontakt lens kullanımı sırasında, gözlerden gelen salgılar ve havadaki görmediğimiz parçacıklar kontakt lenslere yapışabiliyor. Belirlenen kullanım süresine ve hijyene önem vermediğiniz durumlarda, lensler göz kapağındaki astarın tahriş olmasına veya alerjen durumların ortaya çıkmasına ve buna bağlı olarak iltihaplanmalara neden olabiliyor.
Bu iltihaplanmaların sonucu olarak da göz kapağının altında papillalar ortaya çıkabiliyor ve zaten hastalıkta adını buradan alıyor. Burada dev papiller olarak isimlendirmenin nedeninin de zaman zaman bu papillerin boyutlarının 1 mm seviyesini geçmesi olduğunu belirtelim.
Dev Papiller Konjonktivit Belirtileri Neler?
- Görsel olarak değişiklik yaşanmadan, yani göz kapağının altında şişlikler ve iltihaplanmalar oluşmadan fark edebileceğiniz bazı belirtiler olduğunu söyleyelim. Bu belirtileri de hemen aşağı sıralıyoruz.
- Gözde sürekli bir kaşıntı hissinin oluşması
- Gözde sürekli hissedilen bir rahatsızlık hissi
- Gözde yanma hissinin oluşması
- Kırmızı gözlerin ortaya çıkması
- Gözde mukus akıntılarının oluşmaya başlaması
- Gözünüzde sürekli bir cisim varmış gibi bir his oluşması
- Ağrı ve üst göz kapağında düşüklük oluşmaya başlaması
- Işık hassasiyetinin gelişmeye başlaması
Dev Papiller Konjonktivite Karşı Nasıl Önlem Alınabilir?
Eğer gözünüzde bu durum ortaya çıkmışsa, mutlaka bir uzman doktora görünmeniz ve uygun tedaviyi olmanız gerekir. Fakat bu durumun ortaya çıkmaması adına da bazı önlemler almanız önemlidir. Özellikle kontakt lens kullanıcılarının aşağıda saydığımız önlemlere özen göstermesi gerekir. Hemen bir sıralama yapalım.
- Sık sık kontakt lenslerin değiştirilmesi gerekir.
- Kontakt lenslerin belirlenen süreler içerisinde kullanılması ve fazla kullanımdan kaçınılması gerekir.
- Lenslerin belirlenen solüsyonlarla düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor.
- Lensler çıkarıldığı zaman, belirlenen temizlik solüsyonunun içerisinde tutulması gerekiyor.
- Sürekli aynı lenslerin kullanılması yerine belli aralıklarla lenslerin değiştirilmesi de önemli.
Tüm bu uyarıları dikkate aldığınız zaman, riski en aza indirmiş olursunuz. Hijyene önem vermeniz hastalıkları engellemeniz adına önemli.