LASEK Nedir? Farkları ve Avantajları Neler?

Gözlüklere ve kontakt lenslere veda etmek isteyen göz hastalarının, tercih edebilecekleri etkili tedavi yöntemleri var. Lazer ameliyatı burada en etkili olan tedavilerden biri diyebiliriz. Genelde kesin ve kalıcı sonuç veren lazer ameliyatlarının, gelişen teknolojiyle beraber çok daha çeşitlendiğini de söylemek gerekir. Daha fazla hitap edilmesini sağlayan bu çeşitlilikte öne çıkan lazer tedavilerinden birisinin de LASEK olduğunu söyleyebiliriz. Peki LASEK nedir? Nasıl avantajlar sağlıyor ve nasıl uygulanıyor? Bakalım.

LASEK Nedir?

LASEK (Laser-Assisted Sub-Epithelial Keratectomy), korneada herhangi bir flep oluşturmadan, kornea yüzeyinde yüzey ablasyonları oluşturmak için excimer lazerin kullanıldığı bir yüzey lazer tedavisidir.

LASIK gibi yaygın lazer tedavilerinden farklı olarak yöntemde, herhangi bir flep oluşturulmadığını görürüz. Sadece lazerden yararlanarak kornea yüzeyinde gerekli olan düzenlemeler yapılır ve hastanın görüşü yeniden netleştirilir.

Tedavinin miyopi, astigmat ve hipermetropi gibi yaygın kırma kusurlarını tedavi etmekte kullanıldığını söyleyebiliriz.

LASEK Ameliyatı Nasıl Yapılır? Süreç Nasıl İşler?

Prosedürde sadece lazer kullanıldığını belirttik. Ameliyat sürecinde de bunun üzerine bir kurulum olduğunu söylemek lazım.

Tıpkı PRK işleminde olduğu gibi LASEK işleminde de önce göz yüzeyindeki epitel dokuya işlem yapılır. Epitel dokuya seyreltilmiş alkol uygulanarak dokunun gevşetilmesi sağlanır. Epitel doku kaldırılır.

Sonrasında kornea yüzeyine LASIK işleminde de olduğu gibi aynı lazer uygulaması yapılır. İşlemin burada PRK’dan farkı, epitel dokunun katlanıp atılmamasıdır. Lazer uygulaması sonrasında epitel doku yeniden yerine yerleştirilir. Bu da iyileşme sürecinin daha hızlı olmasını sağlayacaktır.

LASEK Nedir 2

Tüm Lazer Uygulamalarında Olduğu gibi İşlem Öncesi Hazırlıklar Benzerdir

Diğer tüm lazer uygulamalarının LASEK ile benzer şekilde işlem öncesi hazırlık aşamaları bulunuyor. Burada operasyondan önceki süreci hemen aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

  • İlk olarak hastanın göz durumunun incelenmesi.
  • Kornea kalınlığının durumuna bakılması.
  • Kornea topografisinin çıkarılması.
  • Gözde başka bir hasar olup olmadığının kontrol edilmesi.

gibi tüm kontrol yapılır. Bu kontrollerin yapılmasının ardından eğer hasta uygunsa, lazerde uygulanacak şekillendirme için hastanın göz numarasına özel ayarlama yapılır. Aşamaları değerlendirdiğimiz zaman aslında PRK, LASIK ve LASEK süreçlerinin çok benzer hazırlık süreçleri olduğunu söyleyebiliriz.

LASEK Nedir 6

LASEK Tedavisinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Avantajları

  • Diğer lazer tedavileri yerine LASEK tercih etmeye neden olacak bazı öne çıkan yanlar bulunmakta. Bunları LASEK avantajları olarak sıralayabiliriz.
  • Korneası ince olan hastalarda tercih edilebilecek bir lazer tedavisidir. LASIK ile karşılaştırıldığı zaman, herhangi bir kesi olmayacağı için daha ince kornealarda da uygulanabilir.
  • Kesi yapılmaması ve flep oluşturulmaması, kornea enfeksiyonlarının önüne geçilmesi noktasında etkili olur. Yaşanabilecek komplikasyonlar giderilir.
  • Ameliyattan sonra, flep kayması gibi sorunların yaşanması riski yoktur.
  • Özellikle dövüş sporuyla uğraşan hastalarda, göz travması riski daha az olduğu için daha çok tercih edilir.

Dezavantajları

  • Tedavinin olumlu yanları olduğu gibi, diğer tedavilere göre daha dezavantajlı olduğu noktalar da vardır. Bunlar için de bir liste yapalım.
  • Ağrı birkaç gün kadar sürebilir. Operasyonun hemen sonrasında ağrısız süreç başlamaz.
  • Rahatsızlık hissinin de bir süre devam ettiğini görebilirsiniz.
  • İyileşme süreleri LASIK ile karşılaştırıldığı zaman daha uzun olabilir. Görmenin netlik kazanması biraz daha fazla zaman alacaktır.
  • Belli bir süre bulanık görüş durumları yaşanabilir. Ancak bu geçici bir durum olarak gösterilir.

LASEK Sonrası Kuru Göz Riski Var mı?

Kornea üzerinde çok fazla bir işlem yapılmadığı ve flep oluşturulmadığı için LASEK sonrası kuru göz riskinin daha az olduğunu söyleyebiliriz. Ancak şunu da unutmamak gerekiyor ki kuru göz sadece kornea üzerinde yapılan müdahale ile ilgili bir durum değil.

Operasyon öncesinde göz yüzeyinin ve göz yaşı kanallarının optimum seviyeye getirilmesi, kuru göz riskinin en düşük seviyelere gelmesi demek. Göz yüzeyini hazırlamak için Laser PrimeCare gibi çözümleri de tercih edebilirsiniz. Benzer yöntemlerde olduğu gibi Laser PrimeCare için de ana amaç göz yüzeyini optimum hale getirerek kişiyi hazırlamak olacaktır. Detaylı bilgiyi hemen buradan alabilirsiniz.

Tüm bunlarla beraber LASEK nedir açıklamış olduk. Unutmayın, lazer tedavisine karar verirken doktorunuzun yönlendirmeleri çok önemli. Her şeyden önce uzman bir doktora muayene olmanız ve sizin için en iyi olacak lazer tedavisini öğrenmeniz gerekiyor.

Prof. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar