Halk arasında “Göz eti” olarak lanse edilen Pterjium, az bilinen ama aslında sık görülebilen rahatsızlıklardan birisidir. Görsel olarak oluşturduğu rahatsızlıklar bir yana, ilerlemesi durumunda net görüşü engelleyecek olan olumsuzluklara da neden olabilir. Tedavisi aşamasında hangi yöntemler uygulanıyor ve tam olarak nasıl bir hastalıktan söz ediyoruz daha net olarak bakalım.
Pterjium (Göz Eti) Nedir?
Pterjium, kornea ile gözün beyaz alanı arasındaki zarın, kornea alanına doğru büyümesiyle ortaya çıkan, doku büyümesidir. Etli doku büyüdüğü için göz eti olarak bir isimlendirme aldığını görüyoruz. Genelde halk arasında da böyle bilindiğini söyleyebiliriz.
Dikkatli baktığınız zaman burnunuz tarafından yani gözün köşesinden, korneaya doğru yavaş yavaş büyüyen etli bir doku olduğunu görürsünüz. Büyüme gösterdikçe, zaman içerisinde görüşü de olumsuz etkilemeye başlar ve görüş açısının kısılmasına neden olur.
Pterjium (Göz Eti) Neden Oluşuyor?
Hastalığın birkaç önemli nedeni var. Bu nedenleri ayrı ayrı ele almak gerekiyor. Sayacağımız nedenler, en yaygın olarak öne çıkan nedenler.
- Güneş Işığı ve UV Işınları Etkisi: En yaygın nedenlerden birinin bu olduğunu söyleyelim. Uzun süre güneş ışığına ya da UV ışınlara maruz kaldığınız durumlarda, dokuda bozulma meydana gelebilir ve bu da göz etinin ortaya çıkmasına neden olur.
- Sürekli Rüzgara Maruz Kalmak: Yine sürekli rüzgara maruz kalmak da göz eti oluşuma neden olur. Özellikle denizciler ve açık hava sporcularının bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini belirtelim.
- Genetik Yatkınlığın Olması: Aile bireylerinde göz eti görülmesi, kişinin bu sorunla karşı karşıya kalma olasılığını arttırır.
Pterjium (Göz Eti) Belirtileri Nelerdir?
Yaygın olarak görülen belirtiler, göz etinin ortaya çıktığını gösterebilir. Zaman içerisinde bu belirtilerin şiddetinin artması durumu da söz konusu olabilir. En sık görülen belirtileri hemen aşağı listeliyoruz.
- Gözde sürekli bir yabancı cisim hissinin olması
- Işığa karşı giderek artan bir hassasiyet olması
- Gözün beyaz kısmında lekelenmelerin meydana gelmesi ve renk değişimleri
- Gözlük numarasında değişiklikler yaşanması
- Görüşte bulanıklaşma ve perdeleşme hissinin oluşmaya başlaması
- Gözle görülür bir şekilde gözde fark oluşması
- Gözde sürekli kaşıntı ve batma hissinin yaşanmaya başlaması
Bu belirtilerden biri ya da birkaçı aynı anda yaşanabilir. Doku büyümeye devam ettikçe, belirtilerde de şiddetlenme durumu ortaya çıkabilir. Özellikle görüşü engelleyecek olan bir durum gelişmeye başlarsa, zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurmak gerekir.
Pterjium (Göz Eti) Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu durumda, doku fark edilir bir hale geldiği zaman ameliyat gerekir. Cerrahi müdahale ile etkili tedavi yoluna gidilir. Göz eti ameliyatı ise belli aşamalar altında yapılır. Bu aşamalardan ve ameliyatın sürecinden de söz edelim.
Göz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Önce cerrahi işlemin uygulanacağı göze lokal anestezi yapılır. Nadir durumlarda, hastanın isteğine göre genel anestezi yapılması da söz konusu olabilir.
- Göz yüzeyinin temizlenmesi ve gözün operasyona hazır hale getirilmesi sağlanır.
- Cerrahi müdahale ile göz eti çıkarılır ve tekrar etmemesi açısından bu bölgeye doku grefti uygulaması yapılır.
- Gözün belirlenen başka noktasından doku grefti yapıldıktan sonra, kesiler dikilir ve operasyon tamamlanır.
- Ameliyatın başarı oranının yüksek olduğunu ve çoğu zaman aynı gün hastanın taburcu edilebildiğini de belirtelim. Tabii ki burada kişiden kişiye değişen faktörlerin de etkisi vardır.
Pterjium (Göz Eti) Ameliyatı Sonrası İyileşme Ne Zaman Olur?
Bu süreçte iyileşme kişiden kişiye değişen sürelerle gerçekleşebilir. Uygun olan ilaçların kullanılması, doktorun belirlediği sürelerde kontrollere gidilmesi ve iyileşme sürecinde zorlayıcı fiziksel aktivitelerden kaçınılması önemlidir. İyileşme sürecinde herhangi bir komplikasyonla karşılaşılması ya da kanama gibi durumların ortaya çıkması halinde ise zaman kaybetmeden doktor ile iletişime geçilmesi gerekir.