Şeker Hastalığı ve Katarakt İlişkisi

Şeker hastalığı, tüm vücut sistemindeki işleyişin dengesizleşmesine neden olan, sürekli kontrol altında tutulması gereken bir hastalıktır. Nasıl ki dolaşım bozuklukları gibi sorunlara neden oluyorsa, şeker hastalığı göz sağlığını da etkileyebilir. Hatta bazı göz rahatsızlıklarının etkisinin artmasına ve hastalığın ilerleyişinin hızlanmasına neden olabilir. İşte katarakt bu göz rahatsızlıkları arasında gösterilir. Peki şeker hastalığı ile katarakt arasında nasıl bir ilişki var? Açıklayalım.

Şeker Hastalığı Katarakt Riskini Artırır mı?

Burada asıl etken olan tabii ki glikoz maddesi. Zaten şeker hastalığında da kontrolsüz derecede glikoz etkisini görürüz. Göz üzerindeki etkiyi de 3 parçada açıklayacağım.

Göz Sıvısında Yüksek Glikoz Bulunması

İlişki de göz merceğinin beslenmesi konusunda devreye giriyor. Göz merceği, gerekli olan besleyici maddelerin ön kısımda bulunan sıvıdan elde etmekte. Eğer siz şeker hastasıysanız, kan şekeriniz yüksek olacak. Yüksek glikoz seviyelerine bağlı olarak gözdeki sıvıya da aşırı miktarda glikoz geçişinin olduğunu görürüz. Bu sıvı lensi besleyen sıvı olduğu için lens aşırı glikoz almış olur ve lensin şişmesi durumu ortaya çıkar.

Sorbitol Birikiminin Oluşması

Lens hücrelerinde yüksek seviyede glikoz bulunduğunda, bu fazla glikozun sorbitol maddesinde dönüştüğünü görürüz. Sorbitol maddesi, gözde birikme yapabilir. Birikim sonucunda da lensin iç yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Lens yapısında ortaya çıkan bozulmalar, lensin netliğini kaybetmesine ve opaklaşmasına neden olur.

Şeker hastalığı katarak ilişkisi

Katarakt Gelişiminde Doğrudan Etki

Fazla glikozun ve bahsettiğimiz sorbitol birikintilerinin neden olduğu opaklaşma, lensin şeffaf yapısının bozulması anlamına gelir. Kişinin görüşü yavaş yavaş bulanıklaşır ve netliğini kaybeder. Bunun sonucunda da katarakt gelişimi başlar. Sürecin ilerleyici olması, zaman içerisinde kişinin görüşünün daha da bozulması anlamına gelir.

Son Sözler

Yukarıdan da özetle anlayabileceğiniz gibi şeker hastalığı ile katarakt ilişkisi çok nettir. Şeker hastalığı, kontrol edilmemesi ve tedavi edilmemesi durumunda katarakt gelişimini hızlandırıcı etki gösterir. Bu nedenle hastalığa sahip olan kişilerin mutlaka düzenli doktor kontrollerine gitmesi ve göz sağlığı için de sürekli olarak kontrollerini yaptırması gerekir. Özellikle katarakt oluşumuna daha yatkın olan bireyler için şeker hastalığı, tam anlamıyla hızlandırıcı bir etken olarak tedavi edilmelidir.

Prof. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar