Kırma kusurlarının giderilmesi ve kişinin yeniden sağlıklı, net bir görüş elde etmesi adına uygulanan farklı refraktif cerrahiler bulunuyor. Sağladıkları avantajlar, kişinin göz durumunun uygunluğu gibi farklı etmenler, yöntemin belirlenmesine doğrudan etki ediyor. İşte sağladığı avantajlarla çok sık tercih edilen bu yöntemlerden birisi de PRK lazer göz ameliyatı. Özellikle aktif bir yaşamı olan hastalar için sık tercih edilen yöntemde nasıl farklar var? Uygulama kimler için uygun? Nasıl avantajları ve dezavantajları bulunuyor? Tüm soruların yanıtlarını arayalım.
PRK Lazer Nedir?
PhotoRefractive Keratectomy kelimesinin kısaltması olan PRK, miyopi, astigmatizma ve hipermetropi gibi kırma kusurlarının tedavi edilmesi amacıyla gerçekleştirilen refraktif bir cerrahidir. Yöntemde, gözün en dış tabakası yani kornea, lazer ile yeniden şekillendirilir ve kırma kusurlarının giderilmesi sağlanır.
Böylece hastalar, net görüşe yeniden kavuşur ve hızlı bir iyileşme sürecinden geçmiş olur. Gözlüğe ve kontakt lenslere olan ihtiyacın azalması ya da tamamen ortadan kaldırılması noktasında etkili bir tedavi olduğunu söyleyebiliriz. Tedaviyi daha iyi anlamak ve farklarını aktarmak için ameliyat sırasındaki işleyişten de söz etmemiz gerekiyor.
Hastanın Uygun Olup Olmadığını Anlama: PRK Kimler için Uygundur?
Ameliyat aşamasına geçeceğiz ama önce en baştan başlayalım istiyorum. Zira her hastanın PRK olması mümkün değil. Önce bu sürecin tamamlanması ve hastanın değerlendirilmesi gerekir. Burada uygunluk için üçlü bir aşamalama yapıldığını söyleyebiliriz.
- Görüş Testi Aşaması: Burada görüşünüzün seviyesi tespit edilir. Kırma kusurunuz ne seviyede? Lazer ameliyatı ile ne kadar düzeltme yapılması gerekiyor? Tüm bunlar görüş testi sırasında kontrol edilir ve operasyona uygun olup olmadığınız tespit edilir.
- Göz Sorunlarının Kontrol Edilmesi Aşaması: Diyelim ki ilk aşamayı geçtiniz ve kırma kusurunuzun numarası uygun. Bu durumda ikinci aşamaya geçilecek ve gözünüzde başka bir kusur olup olmadığı değerlendirilecek. Gözünüzde ameliyatı engelleyecek başka bir rahatsızlık varsa, önce bu rahatsızlığın iyileştirilmesi gerekir. Eğer kalıcı bir sorun varsa ve bu durum lazere engel ise o zaman yöntem size uygun değildir.
- Kornea Ölçümlerinin Yapılması Aşaması: Kornea haritanız çıkarılır ve kornea kalınlığını kontrol edilir. PRK için uygun olup olmadığınıza bakılır. Ölçümler ameliyat sırasında yapılacak olan lazeri programlamak için de kullanılır yani hayati bir önemi vardır.
Ameliyatın kimler için daha uygun olduğu ve daha çok tercih edildiği konusuna gelecek olursak, burada da iki ana başlıktan söz edebiliriz. İlk olarak kornea kalınlığı. Korneası daha ince olan hastalar ve göz travma yaşaması ihtimali daha yüksek olan hastalarda PRK lazer ameliyatının daha sık tercih edildiğini görebiliriz. Bunun ana nedeni korneaya çok fazla müdahale edilmemesi ve gözde ek bir kesin oluşturulmaması olarak gösterilebilir.
PRK Lazer Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gelelim işlem sırasında nasıl bir yol izlendiği kısmına. Ameliyat olacak olan hastaların en çok merak ettikleri kısım burası. Ameliyatı da işlev aşamaları şeklinde sıralamak istiyorum.
- Aşama Gözün Hazırlanması: Ameliyata geçmeden önce gözünüz, bu süreç için hazır hale getirilir. Öncelikle göz damlası kullanılarak göz uyuşturulur ve ağrı hissetmemeniz sağlanır. Sonrasında göz kırpmanızı engellemek adına, göz kapağınıza bir tutucu yerleştirilir ve sabitleme yapılır.
- Aşama Operasyonun Başlangıcı: İlk olarak doktorunuz gözün en dışında kalan ince zar epitel dokuyu temizler. Bunun için özel bir fırçalama ya da özel bir solüsyon kullanılabilir.
- Aşama Lazer Uygulaması: Gözünüz için alınan ölçümlerle hazırlanmış olan lazer kullanılır ve gözünüzün korneasının yeniden şekillendirilme işlemi tamamlanır. Bu aşamada aletin çalışma seslerini duyabileceğiniz gibi gözünüzde bir tıklama sesi benzeri ses hissedebilirsiniz.
Operasyon bu adımlardan sonra tamamlanmış olacaktır. Endişelenmenize gerek yok zira PRK lazer ameliyatı çok sürmez. Tüm bu aşamalar 15-20 dakikalık bir süreç içerisinde tamamlanacaktır.
PRK Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olur?
Ameliyatı olduktan hemen sonra net görüş kazanamazsınız. Bir iyileşme süreci olduğunu söylemek lazım. Burada iyileşme sürecini de hızlıca maddelere haline ele alabiliriz.
- Ameliyatın hemen sonrasında gözünüzü korumak için bir bandajlama yapılır.
- Bu süreçten sonra bol bol dinlenmeniz gerekiyor.
- Ameliyatı takip eden 2-3 günlük süre içerisinde gözünüzde ağrı veya batma hissi yaşanabilir. Bunun geçici bir etki olduğunu unutmamak gerekir. Zaman içerisinde ağrı azalacaktır. Bu süreçte göz doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmaya devam etmeniz de önemli.
- PRK’nın sonrasında doktorun belirttiği süre boyunca, dışarı koruyucu gözlük olmadan çıkmamaya özen göstermeniz gerektiğini de belirtelim.
PRK Lazer Sonrası Bulanıklık Ne Kadar Sürer?
İyileşme süreci ile ilgili en çok gelen sorulardan birisi de bu. Ameliyatı takip eden 5 günlük süre boyunca, görüşünüzde ufak kusurlar olabilir. Görüşünüz kademeli olarak iyileşecektir. İşlem sırasında kaldırılan epitel doku, gözün kendisi tarafından yeniden oluşturulur. 3-5 günlük sürenin ardından bulanık görüş sorunu ortadan kalkar ve yavaş yavaş net görüş elde etmeye başlarsınız. Fakat tam anlamıyla net görüş elde etmenizin birkaç haftayı bulabileceğini unutmayın. Eğer uzun süreli bulanık görüş sorunları devam ediyorsa, mutlaka doktorunuza başvurmanız gerektiğini hatırlatalım.
Tedavinin Avantajları
- PRK tercih edecek olan hastalar için avantajları ve dezavantajları da ayrı ayrı ele almamız gerekiyor. Karar verme noktasında bunlar da etkili olabilir. Önce avantajlardan başlayalım.
- Korneası ince olan hastalara uygulama yapılabiliyor. Bu da LASIK için uygun olmayan hastalar için büyük bir avantaj sağlıyor.
- Kornea herhangi bir flep oluşturulmadığı için, korneanın yapısal bütünlüğüne de herhangi bir zarar verilmiyor. Böylece korneada oluşabilecek hasarlara karşı riskler en aza indirilmiş oluyor.
- Flep açılmadığı için buna bağlı oluşabilecek olan komplikasyonların da önüne geçiliyor.
- Daha az kuru göz riski taşıyor olması.
Tedavinin Dezavantajları
- İyileşme sürecinde kornea yüzeyinin korunması gerekir. Bunun için bandaj kontak lens kullanılması zorunlu olabilir.
- Gözde yanma batma hissi ve ışığa karşı hassaslık durumu oluşabilir. Genelde bu durumun geçici olduğunu söyleyebiliriz.
- İyileşme süreci LASIK ile kıyaslandığı zaman biraz daha uzun diyebiliriz.
PRK ve Kuru Göz Riski
Avantajlar kısmında da söylediğimiz gibi PRK ile LASIK karşılaştırıldığı zaman, kuru göz riski PRK yönteminde daha düşük diyebiliriz. Fakat şu var ki lazer ameliyatları sırasında belli bir seviyede kuru göz riski de bulunur. Bu riski en aza indirmek ve genel olarak gözü en stabil hale getirerek ameliyata hazırlamak için de LaserPrimeCare gibi çözümler tercih edilebilir.
LazerPrimeCare, göz yüzeyini en ideal hale getirerek oluşabilecek olan komplikasyonların en aza indirilmesini sağlayan yaklaşımlardan biri. Daha fazla bilgi için de burada yer alan bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.