PTK Lazer (Phototherapeutic Kerarectomy) Nedir? Neden Tercih Edilir?

Gözün en şeffaf tabakası korneada, kimi zaman hastalıklara bağlı olarak kimi zamanda fiziksel etkilere bağlı olarak çeşitli hasarlar meydana gelebiliyor. Oluşan hasara bağlı olmakla beraber, bu durumun görüşü etkilediğini de söyleyebiliriz. Görüşte netlik kaybı ya da net görüşü engelleyecek lekelenmeler durumu yaşanabiliyor. İşte PTK Lazer (phototherapeutic Kerarectomy), bu noktada devreye giren tedavilerden birisi. Prosedür tam olarak ne için kullanılıyor? Hastalara nasıl bir avantaj sağlıyor? PTK Lazer nedir? Bakalım.

PTK Lazer (phototherapeutic Kerarectomy) Nedir?

PTK, korneada bulunan yüzeysel anormalliklerin düzeltilmesi için kullanılan, ana hedef olarak görmeyi düzeltmeyi amaçlayan özel bir lazer göz ameliyatıdır.

Gözün net görüşünü engelleyen distrofi, kornea izleri ya da kornea tabakasında meydana gelen lekeler gibi düzensizliklerin giderilmesini sağlar. Prosedür yüzey skarlarında ve epitel bozukluklarda etkilidir ve işlem sırasında eksimer lazer teknolojisinden yararlanıldığını görürüz. Birkaç farklı maddede kullanım alanlarını da sıralayabiliriz. Bunlar;

  • Epiteliyal bozuklukların giderilmesi.
  • Korneal distrofilerin giderilmesi.
  • Travmaya bağlı yüzey skarlarının giderilmesi.
  • Lekelerin ve dış dokuda meydana gelen düzensizliklerin ortadan kaldırılması.
  • Kornea erozyonlarının rahatlatılmasının sağlanması.
  • Görmeye etki eden bulanıklıkların ve şekil düzensizliklerinin giderilmesi olarak sıralanabilir.

PTK Lazer Nasıl Yapılır?

İşlem, diğer lazer operasyonlarına benzer şekilde ilerler. En temelde hasta önce rahat ettirilir ve göz operasyona hazırlanır. Sonrasında alanında uzman hekim, işlemi gerçekleştirir. Daha net açıklama açısından işlem adımlarını ayrı ayrı ele alalım.

  • Gerekli ölçümler yapılıp hasta için PTK kararı verilir.
  • Belirlenen gün ve saat aralığında hasta operasyona alınır.
  • Operasyon sırasında önce göze lokal anestezi yapılır ve gözün uyuşturulması sağlanır.
  • Cerrah, düzeltilecek olan kornea dokusu üzerinde işlemleri gerçekleştirmek için excimer lazerden yararlanır ve ameliyat öncesinde belirlenen düzeltmeler tamamlanır.
  • İşlem tamamlandıktan sonra, gözün dış etkilerden korunmasını sağlamak adına koruyucu bir lens kullanılır.

Bu aşamadan sonra işin iyileşme sürecinin başladığını söyleyebiliriz. İyileşme sürecinde, en çok dikkat etmeniz gereken konu, doktorun belirttiği rutinlere uymak olacak. Size verilen göz damlalarını aksatmamalısınız. Ayrıca kontrollere de zamanında gitmeli ve doktorun yönlendirmesine uymalısınız.

Tedavinin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını açıkladığımıza göre artık en çok gelen sorular üzerinden kısa bir soru cevap yapabiliriz.

PTK Lazer (phototherapeutic Kerarectomy) 2

PTK Lazerde İyileşme Ne Kadar Sürer?

En çok merak edilen sorulardan birisi bu. PTK sonuç olarak bir lazer işlemi. Lazer tedavilerinde elbette bir iyileşme süreci oluyor. PTK için de iyileşme sürecinin birkaç gün ile birkaç hafta arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Operasyonun neden yapıldığı ve ne kadar sürdüğü, iyileşme sürecini doğrudan etkiler. Eğer uzun süren ve göz üzerinde daha fazla işlem yapılmasına neden olan bir operasyon geçirilirse, bu durumda iyileşme sürecinin uzadığını görebiliriz.

Fakat en uzun dönemde bile birkaç haftalık bir süreçte iyileşmenin tamamlanması beklenir. Bu süreç içerisinde;

  • Bulanık görme,
  • Işığa karşı aşırı duyarlılık,
  • Gözde dalgalı görüş ya da haleler gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Bu sorunların da genel anlamda geçici sorunlar olduğunu ve iyileşme sürecinden sonra kendiliğinden geçmesinin beklendiğini belirtelim.

PTK Lazer Avantajları Nelerdir?

  • Hızlı iyileşme süreleri vardır.
  • Minimal İnvaziv bir tedavidir. Yani gözde herhangi bir kesik oluşturma gibi bir durum söz konusu olmaz.
  • Lazer belli bir noktaya odaklanabilecek kadar hassastır ve bu da çok daha noktasal bir tedavi sunulmasını sağlar.

PTK Lazer için Riskler Var mı?

Riskler çok düşük seviyededir. Ancak sonuç olarak bir operasyondan söz ediyoruz ve diğer tüm işlemlerde olduğu gibi burada da bazı operasyon risklerinden söz edebiliriz. Nadir de olsa yaşanabilecek riskleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Bulanık görüşün bir süre devam etmesi durumu oluşabilir.
  • Tedavi edilen ve lazer sonrasında iyileşme gösteren hastalık, nadir durumlarda da olsa tekrar edebilir.
  • Gözde bir süre yanma, batma ve rahatsızlık hissi oluşabilir. Bu his baş ağrısı ile desteklenebilir.

Risk düzeyini en aza indirmek ve özellikle yanma batma hissiyatına karşı daha dirençli olmak adına, ameliyat öncesinde göz yüzeyinin optimum seviyeye getirilmesinin önemli olduğunu da unutmayın. Laser PrimeCare gibi yöntemler ile göz yüzeyini optimum hale getirmek ve sonrasında lazer uygulamasına geçilmesi.

Riskleri en aza indirdiği gibi iyileşme sürecinden de maksimum verimin alınmasını sağlayabilir. Eğer Laser PrimeCare konusunda daha detaylı bilgi almak isterseniz, hemen şuraya bir link ekliyoruz.

Prof. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar