Lazer göz ameliyatları, genelde gözde yer alan kırma kusurlarının giderilmesi ve yeniden net görüşün sağlanması adına yapılan ameliyatlar. Fakat aslında lazer tedavisi sadece kırma kusurlarını gidermek için kullanılmıyor. Farklı görüş şikayetleri için tercih edilen farklı lazer tedavileri var. YAG lazer tedavisi bunlardan bir tanesi. Sanılanın aksine YAG lazerde, kornea üzerinde düzeltme yapma ve kırma kusurlarını giderme gibi bir işlem yok. Peki bu tedavi ne için ve hangi durumlarda tercih ediliyor?
YAG Nedir?
YAG (yttrium Aluminum Garnet Lazer), göz içerisindeki istenmeyen dokuların giderilmesini sağlayan hassas bir lazer türüdür. Birkaç farklı sorunun giderilmesi için kullanılıyor olsa da daha çok katarakt ameliyatından sonra yaşanan kapsül matlaşmaları için tercih edilmekte.
Bu durumu biraz daha açmamız lazım. Öncelikle katarakt ameliyatının ne olduğunu ve nasıl yapıldığını kısaca açıklayalım. Katarakt ameliyatında gözün doğal merceğinde bir matlaşma meydana gelir.
Meydana gelen bu matlaşma, zaman içerisinde görüşün engellenmesine kadar varır ve ilerleyici bir hastalık olarak öne çıkar. Tedavi aşamasında ise yapılması gereken matlaşan merceğin çıkarılması ve yerine yeni merceğin takılmasıdır.
Yeni mercek göze takıldığı sırada ise merceğin yerleştirildiği zar ise bırakılır. Bunun nedeni yapay merceğin gözde tutunacak bir yerinin olmasıdır. Her hastada değil ama ilerleyen dönemlerde göz içerisinde bırakılan bu zarda bulanıklaşmalar ve matlaşmalar meydana gelebilir.
İşte bu gibi durumlarda YAG lazer tercih edilir ve zarda meydana gelen matlaşmanın ortadan kaldırılması sağlanır.
YAG Lazer Nasıl Yapılıyor? Anestezi Gerekiyor mu?
Çok basit bir operasyondan söz ediyoruz. Herhangi bir ameliyat yapılması durumu da söz konusu değil. Operasyonda muayene ortamında yapılabiliyor ve ayakta tedavi dediğimiz tedavi türünden biri olarak değerlendirilebiliyor.
Bu süreçte hastanın gözüne gerekli damlalar damlatılarak, göz bebeğinin genişletilmesi sağlanıyor. Sonrasında anestezi damlaları damlatılarak, gözün uyuşturulması sağlanıyor. Göz uyuşturulması sonrasında ise özel lazer aleti ile uygulamaya geçilir.
Lazer uygulaması sırasında hastaların sadece ses ve ışık hissettiğini söyleyebiliriz. 5-10 dakikalık bir işlem sonrasında operasyon tamamlanır.
YAG Sonrasında İyileşme Süreci
Lazer işleminin tamamlanmasından sonra, hasta bir süre dinlenmek zorundadır. Göz bebeğini büyütmek için kullanılan damlanın etkisi nedeniyle, belli bir süre görüşte bulanıklık gibi sorunlar da yaşanabilir.
Birkaç saat içerisinde görüş sorunlarının geçmesi beklenir. Bu süreç içerisinde hastaya rahatlatıcı damlalar verilebileceği gibi, göz içi basınç değerinin yükselmesini önlemek adına da belirli ilaçlar verilebilir.
YAG Lazerde Herhangi Bir Komplikasyon Var mı?
Basit ve bıçaksız bir işlem olduğu için tedavinin oluşturabileceği komplikasyonlar da sınırlıdır diyebiliriz. Nadir durumlarda;
- Göz içi basıncın artması,
- Gözde yanma ve batma hissinin ortaya çıkması,
- Gözde kamaşma durumlarının yaşanması ve bulanıklık gibi durumlar meydana gelebilir.
Bu yan etkilerin çoğunun geçici ve kısa süreli yan etkiler olduğunu söyleyebiliriz. Fakat eğer etkiler uzun süreli devam edecek olursa, doktorunuza başvurmanız gerektiğini söyleyebiliriz.
Genel anlamda lazer tedavilerinin bir riski olan kuru göze karşı da önlem alabilirsiniz. Bunun için göz yüzeyinin operasyondan önce ideal hale getirilmesi en etkili çözüm olacaktır. Göz yüzeyinin ideal hale getirilmesi noktasında Laser PrimeCare gibi çözümler sunulmakta. Laser PrimeCare hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de burada yer alan bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.