Bazı önemli kalıtsal hastalıklar, vücudun tüm yapısını etkilediği gibi gözde de olumsuz bir etki ortaya çıkmasına neden olabilir. İşte marfan sendromu olarak bilinen hastalık bu tip rahatsızlıklardan birisidir. Hastanın tüm bağ dokusunu etkileyen rahatsızlık, gözlerde de ciddi sorunların ortaya çıkmasıyla kendisini gösterebilir. Peki bu rahatsızlık hakkında ne biliyoruz? Gözler üzerinde nasıl bir etki bırakılmasına neden oluyor? Detaylı olarak bakalım.
Marfan Sendromu Nedir?
Öncelikle hastalığımızı bir açıklayalım. Sonrasında göz üzerindeki etkilerini değerlendirmeye alacağız. Marfan sendromu, vücudun bağ dokuları üzerinde etki gösteren ve bağ dokusunun bozulmasına neden olan bir hastalıktır. Bağ dokusunun hasar görmesi, tüm vücudun etkilenmesine neden olur.
Marfan sendromuna sahip olan hastalarda da bu bağ dokusu sorunları nedeniyle, omurga eğriliği, çıkıntılı ya da girintili göğüs kemiği, kalça ve omuz gibi bölgelerde kırışık deri bantları ya da kardiyovasküler sorunlar görülebilir.
Marfan Sendromu ve Göz Hastalıkları Arasındaki İlişki
Bu sendroma sahip olan bireylerde genelde göz hastalıkları daha yaygındır. Hastalar miyop ve astigmatizmaya çok daha yatkındır. Ama bunun dışında daha ciddi göz hastalıkları da ortaya çıkabilir.
En sık karşılaşılan hastalık ise ectopia lentis adı verilen durumdur. Bu durumda gözün merceği yerinden çıkar ve mercek ışık ışınlarını görme bölgesine odaklayamadığı için görme ciddi derecede bozulmaya başlar. Gözün içerisinde yer değiştiren lensin tedavisi için cerrahi müdahale gerekebilir.
Göz açısından bakacak olursak, söz konusu sendromun başka etkileri olduğundan da bahsedebiliriz. Bu tür kişilerde;
- Katarakt olma olasılığı daha yüksektir,
- Glokom görülme riski çok daha yüksektir,
- Retina dekolmanı yaşanabilir,
- Şaşılık durumu ortaya çıkabilir
- Kornea beklenmedik şekilde incelebilir ve anormal şekiller alabilir.
Bu ve bunun benzeri ciddi göz rahatsızlıklarıyla karşı karşıya kalınması durumuna karşın, hastalık belirti gösterdiği andan itibaren uzman doktorlara başvurmak gerekir. Çoğunlukla kalıtsal olan bu hastalığın etkilerini en aza indirmek adına çeşitli tedavi yöntemlerinin uygulandığını söyleyebiliriz. Özellikle göz üzerinde oluşan etkilerin giderilmesi için uygun tedavilerin yapılması şarttır.